DEJTE SI POZOR NA CEREÁLIE NĚKTERÉ JSOU PLNÉ CUKRU!

Sortiment snídaňových cereálií je bohatý. Liší se “designem”, chutí i velikostí balení. Odlišná je také charakteristika výrobků, zvláště pak výživová hodnota a senzorické znaky. Výrobky jsou určeny především třem nejdůležitějším skupinám populace – dětem, konzumentům hledajícím rychlou snídani, ale i těm dbajícím na zdravou stravu.

Cereálie a kaše jsou synonymem zdravé snídaně. Některé snídaňové cereálie nám mohou dodat mnohem více energie, než ve skutečnosti potřebujeme. Často jsou přeslazené a přesolené, chybí jim vláknina. Zda kupujeme skutečně výživově hodnotnou potravinu, nebo zdánlivě zdravou avšak kalorickou bombu, zjistíme z tabulky nutričních hodnot.

Nenechte se oklamat lákavými obrázky a sliby o hubnutí na obalu. Spíš než na obal, vždy dejte na tabulku výživových hodnot.

Pozor na přidaný cukr

Častým problémem cereálií, včetně těch, které se tváří zdravě, je velké množství jednoduchého přidaného cukru! Protože snídaňové cereálie jsou vyrobeny z obilovin, už ze své podstaty jsou energeticky bohaté. Cereálie obsahují v průměru 1800–2200 kJ na 100 g. Výslednou energetickou hodnotu zvyšuje i přídavek ořechů, sušeného ovoce nebo kousků čokolády. 

Při výběru hodnotných cereálií vždy sledujte obsah jednoduchých sacharidů, takzvaných cukrů. Ten by měl být co nejnižší. Právě vysoký obsah jednoduchých sacharidů nám prozrazuje, že výrobek je příliš doslazován. Takové cereálie jsou spíše pamlskem než zdravou snídaní!

Proč si dát pozor na cornflaky?

Všichni víme, že přesolený jídelníček nikomu neprospívá. Dlouhodobě nadměrný příjem soli zvyšuje krevní tlak a s ním i riziko infarktu, způsobuje otoky a zatěžuje ledviny. Zajímat by vás proto měl i obsah soli, respektive sodíku. Ten by v případě cereálií neměl přesahovat 0,5 g na 100 g. Šetřete proto kukuřičnými lupínky. V jedné porci cornflaků je ukryta denní dávka soli pro dospělého člověka! Cornflaky navíc neobsahují skoro žádnou vlákninu.

Více vlákniny je v celozrnných cereáliích

Aby byly cereálie opravdu zdravou snídaní, hlídejte si obsah vlákniny. Obiloviny jsou ideálním zdrojem vlákniny, musí být ale celozrnné. Protože nejvíce vlákniny je skryto v povrchových vrstvách zrna, daleko více vlákniny najdete v celozrnné mouce než v mouce bílé. Proto vybírejte cereálie vyrobené z celozrnné mouky.

Kolik si nasypat do misky?

Za běžnou porci považujeme 40 g cereálií. To je porce pro menší děti nebo ženy s menší fyzickou aktivitou, případně ty, kdo drží dietu. K tomu nezapomeňte přidat 150 g polotučného mléčného výrobku a 50 g ovoce. Muži a dospívající děti si mohou dopřát 2 porce snídaňových cereálií (80 g) a k tomu asi 200–250 g polotučného mléčného výrobku.

Chybu dělají ti, kteří si nasypou velkou porci cereálií a pouze ji zakápnou mlékem. Aby byla snídaně nebo svačina plnohodnotná, je nutné přidat dostatečnou porci bílkovin!

Mlsání samotného müsli není vhodné, protože obsahuje vysoké procento sacharidů. U citlivějších osob by mohlo dojít k rozkolísání hladiny krevního cukru, což se následně projeví pocity hladu a tendencí sníst opět něco sladkého.

Připravte si müsli doma!

Snídaňové cereálie si můžete snadno připravit i doma, nejlépe z ovesných vloček. Obsahují vysoký podíl rozpustné vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a cholesterolu. 

Jak na to? 

Ovesné vločky nasucho opražte, můžete k nim následně přidat kousky ořechů, vysokoprocentní hořké čokolády nebo sušeného ovoce. Sušené ovoce je dobré den předem propláchnout horkou vodou a nechat okapat. 

Směs není nutné přislazovat nebo zapékat s tukem či, jak radí v některých receptech, zapékat slazeným mlékem.

Jak si připravit jednoduchou a výživnou snídani?

Stačí k tomu výše zmíněné ovesné vločky, které si buď uvaříme ve vodě, kravské či jiném mléce, případně v rostlinné variantě mléka (sojové, mandlové, rýžové, atd), nebo si je můžeme do “tekutiny” namočit již večer předem.

Do takto připravené kaše si přimícháme namočené oříšky, namočená semínka, nesířené sušené ovoce, čerstvé ovoce, skořici, med. 

Pro navýšení bílkovin můžeme přidat bílý jogurt či proteinový suplement.

Co si z toho odnést?

Dle mého je nejlepší si koupit potraviny ve větším balení a cereální kaše si připravovat sami doma. Takové kaše nás vyjdou nejlevněji a nutričně budou mnohem lepší než kupované cereálie, müsli, atd.

 

Autor: Expert na výživu Jan Jiráň

 

Pokud hledáte pomocnou ruku ve výživě a cvičení mrněte na naše služby ZDE

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.