Ahoj,
Jak už jsme si ve videu řekli, snídaně je velice individuální záležitost a NEPLATÍ tvrzení, že snídaně je základ dne a musíme si jí prostě dát.
Jsou na toto téma provedeny dlouhodobé studie, které zkoumaly změny váhy a metabolismu. Ukázalo se, že kdo vynechává snídani, váží v průměru o půl kilogramu méně než ten, kdo snídá. Kdo snídá, nejí pak během dne méně, ale naopak sní za den o 260 kalorií více. A pokud jde o metabolismus, zdá se, že nejsou větší rozdíly mezi těmi, kdo začínají den snídaní, a těmi, kdo ji vynechávají. I další studie ukázala, že nejsou důkazy o tom, že vynechávání ranního jídla vede k tloustnutí nebo ke zpomalení metabolismu.
Podle některých výzkumů vyšlo najevo, že ten, kdo pravidelně snídal a snídani začal vynechávat, zhubnul. A kdo pravidelně nesnídal a snídat začal, také zhubnul.
Kde je tedy pravda?
Základ je především to, kolik kalorií do sebe dáme během dne. Zde platí pravidlo, že pokud chceme zhubnout, tak musíme mít větší výdej energie, než kolik energie v podobě potravin přijímáme (při nabírání svalové hmoty je to naopak) a je celkem jedno, jestli ten příjem máme v šesti nebo jen ve dvou jídlech během dne.
Kdo již má nadváhu a je zvyklý bohatě snídat, ten po vynechání snídaně shodí kilogramy, protože tím sníží celkový energetický příjem. Jestliže člověk již má nadváhu, snídá, ale sníží příjem kalorií během dne, je to také prospěšné. Hlavně však záleží na tom, co snídáme.
Níže uvádím 5 tipů na zdravé snídaně:
50 g celozrnných vloček nebo vloček s klíčky
250 ml rostlinného nápoje (nebo kravského mléka či s vodou)
Lžička medu
1 ks/hrst ovoce – banán, jablko, hruška, borůvky, ostružiny, atd.
1 menší hrst oříšků (namočené přes noc ve vodě) – mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy, atd.
Špetka soli, skořice
Do mléka (nebo rostlinného nápoje či vody) nasypeme vločky a společně přivedeme k varu. Když kaše zhoustne, trvá to asi 5 minut, odstavíme ji z plamene. Kaši osladíme, přidáme sůl a skořici, poté vlijeme do připravené misky. Ozdobíme podle chuti ovocem a oříšky. Nejvíce osvědčená je kombinace s banánem.
50 g jáhel
250 ml rostlinného nápoje nebo kravského mléka
Lžička medu
Lžička másla
1 ks/hrst ovoce – banán, jablko, hruška, borůvky, ostružiny, mandarinky, atd.
1 menší hrst oříšků (namočené přes noc ve vodě) – mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy, atd.
Špetka soli, skořice
Lžička zakysané smetany a hoblinky hořké čokolády (nemusí být)
Jáhly si důkladně propereme pod horkou vodou a dáme je vařit do osoleného nápoje/mléka. Přidáme med, sůl, skořici a vaříme do kašovité hustoty. Podle potřeby můžeme dolít nápojem/mlékem. Horkou kaši dáme na talíř, přidáme kousek másla, ozdobíme ovocem, oříškama a trochou zakysané smetany, popřípadě hoblinkami čokolády.
1 ks Cottage sýru
2 plátky celozrnného (ideálně kváskového) pečiva
Ovoce – banán, jablko, hruška, borůvky, ostružiny, mandarinky, atd.
Zelenina – špenát, rukola, salát, atd.
Je to sice zvláštní kombinace, ale překvapivě dobrá. Pokud někdo hledá snídani s vyšším obsahem bílkovin a zároveň nižším obsahem tuků, tak může uvedenou variantu vyzkoušet. Stačí si talíř hezky ozdobit a s chutí sníst.
2-3 ks slepičích vajec
1 ks cibule
1 lžíce másla nebo rostlinného oleje
4 plátky kvalitní šunky nebo slaniny (nemusí být)
2 plátky celozrnného (ideálně kváskového) pečiva
Zelenina
Sůl, pepř
Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme dozlatova na másle. Přidáme nakrájenou šunku nebo slaninu a restujeme. Do pánve vyklepneme vejce a promícháme. Osolíme. Opepříme. Mícháme na mírném plameni cca 3 minuty (nevysušíme zbytečně vajíčka, necháme je vláčná). Podáváme s čerstvým pečivem.
1 ks cizrna slitá (plechovka)
1 ks avokádo
1/4 ks červená cibule
Špetka drveného římského kmínu
2 lžíce citrónové nebo limetkové šťávy
1 lžice olivového oleje
Koriandr (nemusí být)
Chilli paprička (nemusí být)
Klíčky (nemusí být)
Zelenina
2 plátky celozrnného (ideálně kváskového) pečiva
Sůl, pepř
Cizrnu rozdělte na dvě části a jednu rozmačkejte spolu s dužinou z avokáda. K nim pak přisypejte druhou část celé cizrny, červenou cibuli a římský kmín.
Směs dochuťte limetkovou šťávou, olivovým olejem, nasekaným koriandrem, chilli a trochou soli a pepře. Všechno spolu promíchejte. Pomazánku natřete mezi dva krajíce kváskového chleba a podle potřeby přidejte buď klíčky, nebo pár listů salátu.